Vissza a főoldalra Német nyelvű oldal:
Hogyan használjam az oldalt tervezőként/kivitelezőként? Termékadatokat szeretnék feltölteni gyártóként/forgalmazóként Jogszabályi háttér Nem találtam, amit kerestem

Hogyan használjam az oldalt tervezőként/kivitelezőként?

Útmutató az adattárhoz

CPR Adattárunk elsősorban az építési termékek teljesítményigazolásokban megadott adatait tartalmazza. Hiánypótló segítséget nyújt tervezők és kivitelezők számára. Az adattár gyártóknak és forgalmazóknak közvetlen lehetőséget kínál arra, hogy tanúsított építési termékeiket funkciójuk és teljesítményjellemzőik alapján rendszerezve, beépítési javaslatokkal, és a vonatkozó szabályzatoknak megfelelően tegyék közzé.

Tervezőknek

Konkrét termék kiírása esetén is igen tanácsos a termék teljesítménynyilatkozatának ellenőrzése, összehasonlítása más termékekkel – erre is használható az oldal. Ellenőrizze, hogy a konkrét terméknek egyáltalán van-e (magyar nyelvű) teljesítményigazolása az adattárban vagy a világhálón (hiába előírás, sok cég tévesen értelmezi az előírásokat, és nem ad ki teljesítményigazolást), illetve azt is, vajon éppen az a teljesítményjellemző, ami miatt a terméket választotta, szerepel-e a deklarált jellemzők között. (Például hiába tudjuk, hogy egy jól bevált termék fagyálló – szerepel ez például a termékismertetőjében –, ha erről nem nyilatkozik a teljesítménynyilatkozatban, a tervező a konkrét termék kiírásával ezt nem tette elvárt jellemzővé. Ilyen esetben javasoljuk a konkrét termék kiírását kiegészíteni, hogy például: „más termékre történő egyeztetés nélküli kiváltás esetén az alábbi jellemzők is elvártak:…”). Nem elegendő, ha egy osztályban/jellemzőnél a „lásd a CE jelölésen” vagy „megfelelt” szó szerepel, ilyen esetben is tanácsos az imént említett kiegészítés alkalmazása. Szakmai javaslatunk szerint csak akkor elégedjen meg a konkrét termék kiírásával, ha a teljesítménynyilatkozatban pontosan azok a jellemzők szerepelnek (se több, se kevesebb), mint amik miatt a terméket alkalmasnak találja az adott célra. Az adott termék, összes adatával együtt egyetlen mozdulattal betehető a „Dokumentációba”, ahonnan a keresgélés végén az összes termék összes adata lementhető a megfelelő formátumban.

Elvárt jellemzők a következőképpen adhatók meg az adattár segítségével. A legördülő listából kiválasztva keresse meg a termék fő- és alcsoportot. Ha bizonytalan a terméktípus besorolásával kapcsolatban, használja a fejlécben lévő keresőmezőt.

Az adott alcsoporton belül felkínált termékek listája szűkíthető a terméknév alapján (soronként) vagy az egyes jellemzők szűrésével (az oszlop fejlécében). A jellemzők szűrésénél – mivel a teljesítménynyilatkozatokban a cégek különféleképpen adják meg – szerepelhetnek számok, osztályok vagy egyéb leírások. Ezekből közvetlenül választva (ha esetleg ismerjük a szabványt) vagy az általunk ismert, a célnak megfelelő termékek jellemzőire támaszkodva jelölhetők ki a kívánatos jellemzők. Ha sikerült annyira leszűkíteni a listát, hogy csak az adott felhasználási helyre a megítélésünk szerint megfelelő termékek maradtak bent a szűrésben, a szűrés paraméterei lementhetők a „Dokumentációba”, ahonnan pdf dokumentumot lehet nyomtatni – például közbeszerzésnél – a konkrét terméknevet nem, csak a valóban szükséges jellemzőket feltüntetve, mely az engedélyezési vagy kivitelezési terv mellékleteként használható.

Az adattár nem tartalmazza az építőanyag-piacon fellelhető valamennyi terméket, így ha valamely termék adatait nem találja meg, az nem jelenti, hogy nincs teljesítménynyilatkozata. Ha ilyen termékkel találkozik, vegye fel velünk a kapcsolatot („Nem találtam, amit kerestem”), vagy jelezze a gyártónál. Nem tudjuk garantálni, hogy mindig a legfrissebb teljesítménynyilatkozatok szerepelnek a gyűjteményben, bár az adattárat igyekszünk minél aktuálisabbá tenni.

Kivitelezőknek

Ha egy tervben nem konkrét termék, hanem csak elvárt jellemzők szerepelnek, az adattárban megtalálható a megfelelő termék (ha szerepel benne). Ennek módja:

Keressük meg a termék fő- és alcsoportot a legördülő listából kiválasztva. Ha bizonytalan a terméktípus besorolásával kapcsolatban, használja a fejlécben lévő keresőmezőt.

Az adott alcsoporton belül az elvárt jellemzők legördülő listájából válassza ki az elvárt jellemzők lehetséges értékeit. A valamennyi elvárt jellemző leszűrése után fennmaradó termékek felelnek meg az elvárt jellemzőknek.